Monday, June 25, 2012

Hari Himpunan Bintang 2012, Royalti Artis Dibela


BEBERAPA artis terkenal antaranya Datuk Hattan (kiri), Datuk M. Nasir, Mas Omar dan Datuk DJ Dave turut hadir pada Hari Himpunan Bintang MyIPO-Kosmo! di Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR - Pihak-pihak yang terlibat dalam kutipan royalti artis kini perlu menunjukkan penyata yang jelas mengenai jumlah serta sumber kutipan tersebut setelah Akta Hak Cipta (Pindaan) 2012 dikuatkuasakan Februari lalu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, sebelum ini pengutip royalti didakwa hanya mengutip royalti tanpa penyatanya diketahui oleh penggiat seni.

"Namun, dengan adanya tandatangan kontrak di bawah pindaan Akta Hak Cipta (Pindaan) 2012, pengutip royalti kena beritahu berapa dan di mana kutipan itu dibuat," katanya pada sidang akhbar Hari Himpunan Bintang MyIPO-Kosmo! 2012 di Hotel Renaissance, Jalan Ampang di sini semalam.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah timbalannya, Datuk Tan Lian Hoe; Ketua Setiausaha kementerian berkenaan, Datuk Saripuddin Kasim; Pengerusi Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), Datuk Abdul Manan Ismail; Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak; Ketua Pengarah MyIPO, Datuk Azizan Mohamad Sidin dan Pengarang Kosmo!, Baharom Mahusin.Ismail Sabri berkata, pindaan akta itu yang diluluskan oleh Parlimen pada 22 Disember 2011 dan diwartakan pada 9 Februari lalu memperuntukkan undang-undang yang menjaga kepentingan penggiat seni merangkumi aspek kutipan royalti lebih telus dan larangan muat turun bahan seni secara tidak sah.

Selain itu, ia turut memperuntukkan penguatkuasaan semula Tribunal Hak Cipta bagi penggiat seni mengadu sebarang permasalahan hak cipta mereka serta jumlah bayaran minimum yang sepatutnya diterima penggiat seni.


No comments:

Post a Comment