Wednesday, January 18, 2012

Mengapa Kak Pah Menangis Masa Sarung Fasha Cincin? (GAMBAR)


Kali terakhir muncul di layar perak menerusi watak cameo dalam filem, ‘Diva Popular’, penyanyi malar segar, Dato’ Sharifah Aini kini kembali mewarnai industri perfileman negara dengan filem terbaru berjudul, ‘Penanggal’. Filem arahan Ellie Suriaty ini merupakan filem seram pertama Kak Pah sepanjang beliau berkecimpung dalam industri seni tanahair.

“Sebenarnya Kak Pah tak nak berlakon, tapi Ellie pandai pujuk Kak Pah. Dia memang berhasrat sangat nak lihat Kak Pah berlakon. Pada mulanya Kak Pah berdebar sangat nak kembali berlakon, namun, bila difikir balik ia dapat mengisi masa terluang Kak Pah, Kak Pah okay untuk melakukannya,” ujar Kak Pah ketika ditemui di lokasi penggambaran filem ‘Penanggal’ di Kuala Kangsar, baru-baru ini.

“Sebelum ini Kak Pah ada juga menerima beberapa tawaran berlakon, tapi Kak Pah tolak sebab Kak Pah rasa tak kena dengan diri Kak Pah. Bagi Kak Pah, skrip filem ‘Penanggal’ ini bagus. Kak pah gembira dan teruja sangat dapat berlakon dalam filem ini.

“Kak Pah juga rasa seronok bekerja dengan kru produksi filem ini. Mereka seperti anak-anak Kak Pah. Mereka sangat menghormati Kak Pah dan Kak Pah rasa dihargai sangat,” ujar Kak Pah yang memegang watak sebagai Sharifah Aminah iaitu ibu kepada Syed Yusoff lakonan Azri Iskandar dalam filem ini.

“Watak Kak Pah berdasarkan cerita yang dibawa dari tahun 30-an di mana ketika itu orang Arab baru datang ke Malaya. Kak Pah menjadi ibu yang datang dari keluarga berketurunan Arab. Alhamdulillah, setakat ini tak ada sebarang masalah dan semuanya  berjalan dengan lancar. Kak Pah okay dengan semua pelakon dan Kak Pah rasa mereka semuanya berbakat.”


Mula memasuki set penggambaran pada Khamis lalu, Kak Pah ketika ditemui memberitahu berasa sedih ketika melakukan adegan pertamanya dalam filem tersebut iaitu babak pertunangan di mana beliau menyarungkan cincin kepada Sharifah Zahrah lakonan Fasha Sandha.

“Masa sarung cincin tu Kak Pah sedih sangat. Kak Pah teringat yang mungkin Kak Pah akan melakukan perkara yang sama untuk anak Kak Pah nanti. Kak Pah harap sangat perkara itu akan berlaku,” ujar ibu kepada Aliff Omar ini.

Apabila ditanya bagaimana berlakon di bawah pengarahan Ellie Suriaty, Kak Pah memberitahu, “Secara peribadi Kak Pah suka sangat. Ellie sangat komited dan Kak Pah suka bekerja dengan dia. Dia seorang yang sangat berdedikasi dan Kak Pah nampak Ellie seorang pengarah yang sangat penyabar.”

Sebelum mengakhiri perbualan, Kak Pah sempat berpesan, “Kepada peminat yang dah lama menanti Kak Pah, jangan lupa menonton filem ‘Penanggal’ di pawagam nanti. Walaupun babak Kak Pah tak banyak, tapi sedikit sebanyak kepada peminat yang rindu itu dapatlah hilangkan rindu mereka.”

No comments:

Post a Comment